Inspectie Leefomgeving & Transport

Nieuwe applicatie bij een nieuwe taak

Even terug in de tijd … Vanaf 1 januari 2016 verleent de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) namens de minister van Infrastructuur en Milieu de Wabo-vergunningen voor bijzondere inrichtingen. Onder andere voor ongeveer 140 inrichtingen van het ministerie van Defensie. In eerste instantie deden ze dat zonder systeem waarmee ze de vergunningen konden verlenen en beheren. Gelukkig gaf LEEF ondersteuning en overzicht.

Handmatige systemen met risico op procedurefouten

“De eerste jaren hadden we nog helemaal geen systeem voor de vergunningverlening,” vertelt Gerard Majoor, de coördinator van het team Wabo-vergunningverlening Defensie. “Een aantal van mijn collega’s had veel kennis in huis. En handmatig kwamen we een heel eind. Maar dat is natuurlijk enorm foutgevoelig. We moesten er niet aan denken dat we door procedurefouten in de problemen zouden komen. Het Wabo-proces kent erg veel stappen. Daarom werd een goed systeem voor ondersteuning in de praktijk steeds belangrijker!”

Keuze voor een flexibel systeem voor ondersteuning in de praktijk

Na een zorgvuldig aanbestedingsproces kiest ILT voor de applicatie LEEF van Stadsbeheer. De flexibiliteit van LEEF én de gunstige prijs-kwaliteitverhouding geven de doorslag. Gerard vertelt verder: “Ons Wabo-proces ligt op sommige punten net iets ingewikkelder dan het Wabo-proces binnen een gemeente. Dat was voor Stadsbeheer geen enkel probleem. De workflows in LEEF waren eenvoudig aan te passen naar onze dagelijkse werkpraktijk. Echt een voordeel!”

“De workflows in LEEF zijn eenvoudig aan te passen naar onze dagelijkse werkpraktijk. Echt een voordeel!”

Implementatie naast procesontwikkeling

“Het was best een intensief proces. We wilden LEEF natuurlijk optimaal inrichten, maar waren tegelijkertijd ook nog bezig om onze processen te ontwikkelen. Het voordeel daarvan is dat we gelijk op gingen: systeem en proces sluiten daardoor nu goed op elkaar aan. Nadeel was wel dat het veel tijd en energie van ons team vroeg. Daardoor heeft de implementatie ook wat langer geduurd dan vooraf ingeschat. Maar in een paar maanden tijd hebben we samen met Stadsbeheer een mooi eindresultaat neergezet.”

Ons perspectief: geschikt voor álle vergunningsprocessen

De flexibiliteit van LEEF en de positieve gebruikerservaring zorgen er een paar jaar later voor dat ILT ook andere vergunningsprocessen met LEEF wil ondersteunen. Bart Prinsen, manager Producten bij Stadsbeheer: “Voor ons was ILT een nieuw soort klant. Anders dan bij een gemeente waar de processen wel steeds iets anders zijn, maar ook veel overeenkomsten hebben. Ik ben echt trots dat we met LEEF vanwege de flexibele inrichting allerlei vergunningsprocessen kunnen ondersteunen. Samen met ILT hebben we inmiddels naast hun Wabo-vergunningsproces ook andere vergunningsprocessen kunnen optimaliseren. Zodat het werk in de praktijk makkelijker gaat en minder foutgevoelig is. Daar doen we het voor!”

Onze klanten over LEEF

Steenwijkerlands top 3 bij LEEF

Gemeente Steenwijkerland

“Onze collega’s ervaren LEEF als gebruiksvriendelijk en efficiënt. Van andere collega’s komt geregeld de vraag of ze ook met LEEF kunnen werken. Bijvoorbeeld de jurist die bepaalde informatie uit een dossier nodig heeft. Het is mooi om te zien dat ook andere gebruikers graag met LEEF willen werken! Dat bevordert de samenwerking alleen maar.”

Benieuwd naar het hele verhaal?

5 vragen over LEEF en de implementatie

Gemeente Brummen

“Ondanks de vele wisselingen in onze organisatie wisten we precies wat er moest gebeuren, door het solide plan van aanpak dat Stadsbeheer schreef voor het implementatietraject.”

Benieuwd naar het hele verhaal?

LEEF als nieuwere versie

Gemeente Hardenberg

“LEEF is snel te leren voor zowel junior als meer senior gebruikers. Ook is het makkelijk in gebruik: minder schermen geeft een rustiger beeld en verkeerd klikken zorgt niet voor onnodige foutmeldingen, vastlopers of verdwalen.”

Benieuwd naar het hele verhaal?