Het roeiavontuur van 5.000 kilometer van Team Migaloo

Soms hoor je een verhaal waar je gelijk heel enthousiast over wordt en waar je aan wil bijdragen. Het avontuur van Team Migaloo is er zo een. Aidan Scherpbier en Tristan Welmers, goede vrienden en roeimaatjes uit Deventer, beginnen in december 2021 met hun 5.000 km lange roeitocht over de Atlantische Oceaan. Unsupported. Dat betekent met z’n tweeën in een roeiboot, dag en nacht roeien, van La Gomera naar Antigua. Wat een ongelofelijke uitdaging!

Natuurlijk vinden ze het een geweldig avontuur om mee te doen met de Talisker Whisky challange. Maar hun belangrijkste doel van het op een zo duurzaam mogelijke manier 5.000 km van de Atlantische Oceaan overroeien, is aandacht vragen voor het enorme plastic soep probleem. Met deze enorme challenge willen zij een mooi bedrag ophalen en doneren aan The Ocean Movement, zodat zij weer meer expedities kunnen organiseren en nog meer mensen kunnen motiveren om op een verantwoordelijkere manier om te gaan met plastic.

Toen we hiervan hoorden, wilden we dit vanuit Stadsbeheer supporten. Niet alleen omdat we het enorme plasticprobleem ook zorgelijk vinden, maar ook omdat we onze eigen kernwaarden samenwerken, deskundig en persoonlijk herkennen in hun uitdaging. We stelden Tristan en Aidan een paar vragen over hun avontuur.

Stichting Migaloo

“De stichting Migaloo, dat we voor ons avontuur hebben opgericht, staat voor een duurzame, toekomstbestendige wereld. Een wereld waarin de natuur gezond en schoon is en waarin er geen single use plastics meer in de oceaan terecht komen. Door samen te werken met verschillende duurzame partners draagt Stichting Migaloo bij aan het verduurzamen van de wereld. Onze focus: de jeugd. Want zij zijn de toekomst.

De naam Migaloo is trouwens een verwijzing naar de witte bultrugwalvis Migaloo die in 1991 voor het eerst voor de oostkust van Australië is gezien. Migaloo betekent in het Aboriginal “white fella”, wat witte man betekent. Je mag anders zijn, je identiteit wordt tenslotte niet bepaald door je kleur maar door de relatie met anderen en je cultuur. Migaloo vertegenwoordigt waar wij voor staan en waar wij vandaan komen, want Aidan is geboren in Nieuw Zeeland en ikzelf in Australië” vertelt Tristan.

Ocean Movement!

“Voor de roeitocht zijn we op zoek gegaan naar een goed doel om te ondersteunen. Na wat onderzoek op internet en een aantal gesprekken zagen we in Ocean Movement de perfecte partner. Zij zijn jong, sympathiek, ambitieus, gepassioneerd en maken een perfecte combinatie tussen het laten ervaren van schoonheid (zeiltrips in de natuur) en het laten zien van de plastic verontreiniging (door tijdens de zeiltrips onderzoek te doen). Daarom hebben we een crowdfunding campagne opgezet ten bate van Ocean Movement om deze organisatie een financiële impuls te geven zodat ze hun mooie werk kunnen blijven uitvoeren. Klik hier om ook een donatie te doen; elke euro is welkom!

Daarnaast staan we ook regelmatig voor de klas om over deze problematiek te praten met leerlingen van 5 tot 25 jaar. Hiermee proberen we bewustwording en nieuwe oceaan-ambassadeurs te creëren. Ook geven we regelmatig voorlichting bij bedrijven en op evenementen om zoveel mogelijk bereik te krijgen en onze boodschap uit te dragen.”

Voorbereiding

“Het maken van deze intens zware roeitocht vraagt veel voorbereiding, expertise en samenwerking.” vertelt Aidan. “Hoewel er factoren zijn waar we geen invloed op hebben zoals het weer, hangt een succesvolle oversteek voornamelijk af van een optimale voorbereiding. Naast de fysieke voorbereiding, waren er ook ontzettend veel kleine projecten die uitgevoerd moesten worden. Bijvoorbeeld de bouw van de website, het organiseren van een event, het ontwerpen van een logo. Dit hebben studenten van het Deltion College in Zwolle voor ons gedaan. En tegelijkertijd leerden ze van ons over de single use plastic problematiek.”

“De grootste uitdaging is dat ik mezelf ga tegenkomen, maar ik ben er van overtuigd dat ik rijker uit kom en mezelf beter leer kennen”

Kernwaarden

Over onze vraag of ze onze kernwaarden ook herkennen in hun uitdaging en zo ja, of ze daar wat over kunnen vertellen, hoeven ze niet lang na te denken. “Die zijn voor ons ook essentieel!”

Deskundig

“De voorbereiding op het droge begint bij kennis. Opleidingen zoals navigeren, medische handelingen, survival en communicatie zijn verplichte kost. Checklists en (nood) procedures helpen ons bij het verzamelen van de juiste materialen die we leren gebruiken door het oefenen van de verschillende procedures. Tijdens trainingen op het water passen we het principe Plan-Do-Check-Act toe om onszelf te blijven verbeteren. Het trainingscentrum van de Koninklijke Landmacht helpt ons met de voorbereiden op de mentale en fysieke uitdagingen die ons te wachten staan. Deze organisatie heeft veel ervaring met fysieke uitdagingen in zeer moeilijke en stressvolle omstandigheden. Door fysieke trainingsschema’s en programma’s te volgen (theorie en praktijk), leren we van de kennis en ervaring van de Koninklijke Landmacht. De rantsoenen van defensie leveren de benodigde brandstof. De kcal-en die we moeten eten worden per persoon nauwkeurig berekend en gepland.”

Samenwerken

“We roeien met z’n tweeën en moeten samen zorgen dat de boot ook in beweging komt. Met als doel: de overkant bereiken. Ook moeten we bij onszelf én bij elkaar goed in de gaten houden of we uitgerust zijn, goed eten, genoeg drinken en fit blijven. Hierin moeten we elkaar echt helpen: alles om de boot in beweging te houden. Als we een dag niet kunnen roeien dan missen we tijd en komen we een dag later aan”, vertelt Aidan.

Tristan vult aan: “De voorbereiding is al 3 á 4 jaar bezig en dat vraagt ook samenwerking. Als één van de weinige teams hebben wij 99,9% van de kosten niet zelf gefinancierd, maar verkregen door sponsoring. Dit alles hadden wij niet gekund zonder samenwerking en zie nu pas hoe goed dat heeft gewerkt. We zijn beide op bepaalde delen totaal verschillend. Ik ben van lijstjes, projectmatig werken, plannen maken, het uitvoerende deel. Dit deel van onze samenwerking is juist nu goed bruikbaar omdat we binnenkort gaan vertrekken. Terwijl Aidan meer de creatieve denker is wat juist aan het begin nodig was tijdens de voorbereiding. We vinden het belangrijk om de sterkte kanten te belichten en niet kijken naar wat iemand niet kan. Juist doordat je verschillend bent vult dat elkaar aan en benut je ieders talenten. Wat ons betreft van essentieel belang voor een goed samenwerkend team”.

Persoonlijk

Aidan: “Voor mij begon het als een sportieve uitdaging om de oceaan over te roeien. Ik heb al veel geroeid en het lijkt me tof om nu de oceaan over te gaan. We hebben hier een goed doel aangekoppeld en willen graag laten zien hoe mooi de oceaan is. Op persoonlijk vlak heb ik flink wat tegenslagen gehad. Mijn moeder is een paar jaar geleden tijdens de voorbereidingen overleden en afgelopen april is mijn vader overleden. Ondanks deze tegenslagen bleef ik bij mijn doel. Achterop de boot gaat een portret van mijn vader mee zodat hij er toch een beetje bij is.”

“Leven en dood staat heel dicht bij elkaar” vertelt Tristan. “Op dezelfde dag dat de moeder van Aidan overleed, overleed mijn stiefmoeder aan de andere kant van de wereld. En in september is mijn dochter geboren. Dat wist ik natuurlijk van tevoren, maar weten en voelen is verschillend. Mijn persoonlijke uitdaging is om te uiten wat ik voel; of ik nu blij, boos of geïrriteerd ben, en dit niet op te kroppen. Het persoonlijke en goed communceren met elkaar is essentieel. De grootste uitdaging is dat ik mezelf ga tegenkomen, maar ik ben er van overtuigd dat ik rijker uit kom en mezelf beter leer kennen. We proberen de positieve kanten te laten bijdragen tijdens onze race, maar delen ook als dingen niet goed gaan. Zo houden we het leuk. We merken dat jonge mensen het soms eng vinden om hun stem te laten horen, maar juist zij zijn nog onbevangen, stellen vragen die belangrijk zijn en leveren juist een bijdrage”.

Wij wensen Tristan en Aidan heel veel succes met het avontuur!

Volg onze LinkedIn-pagina voor een regelmatige update van hun avontuur, klik hier als je een donatie wil doen of klik hier als je hen uit wil uitnodigen om een lezing te geven.

© Isabelle Renate la Poutré”