Gemeente Almere

De toegevoegde waarde van een ‘superuser’

ICT’ers en gebruikers spreken niet altijd dezelfde taal. Het gevolg? Miscommunicatie en soms zelfs irritaties onderling. Net als bij andere software is dit ook een risico bij het gebruik van LEEF. Hoe voorkom je nou die miscommunicatie en onderlinge irritaties? Gemeente Almere heeft hiervoor een aparte rol in het leven geroepen: de rol van ‘superuser’. Wij spraken met superuser Maaike van der Veer over wat deze rol inhoudt en wat de toegevoegde waarde van haar rol is.

Een superuser, wat is dat eigenlijk?

Formeel is Maaike in dienst als kwaliteitsmedewerker. Maar eigenlijk houdt ze zich vooral bezig als tolk tussen de ICT-afdeling en de gebruikers: “Bij ons is ICT verantwoordelijk voor het onderhoud, het beheer en de inrichting van LEEF. Daarvoor hebben zij input en gegevens nodig van de gebruikers. Andersom hebben de gebruikers bepaalde wensen waarvoor zij de applicatiebeheerders en functioneel beheerders nodig hebben. Ik zorg ervoor dat zij elkaar blijven begrijpen, zodat we allemaal zo efficiënt mogelijk in LEEF kunnen werken. Concreet houdt dat in dat ik overleggen plan en help om issues te beoordelen. Ik heb zelf ook vrijwel alle rechten in LEEF, zodat ik vaak zelf al naar een oplossing kan zoeken.”

Luisterend oor en helpende hand

De wensen en problemen van de gebruikersorganisatie zijn voor Maaike leidend. Ze is het aanspreekpunt voor de gebruikers van LEEF. Haar deur staat altijd voor hen open. Daarnaast neemt ze ook graag de tijd om in 1-op-1-sessies collega’s vertrouwd te maken met LEEF. De menselijke kant van haar rol is dan ook waar Maaike de meeste energie uit haalt: “Er komt weleens een collega met z’n handen in het haar binnen. Hoe mooi is het dan als ik kan uitleggen hoe het in elkaar steekt en de collega vervolgens weer blij zie vertrekken? Daar doe ik het voor. Zo kan ik echt verschil maken voor collega’s. Maar daar heb ik wel hard voor moeten werken. Het gaat vooral om een vertrouwensband opbouwen. Met zowel de collega’s van VTH als de collega’s van ICT. Inmiddels is er een goede band en dat betaalt zich nu uit.”

‘De superuser zorgt vooral voor verbinding’

De uitdagingen in de praktijk

Natuurlijk is de rol van superuser geen heilige graal. Dat weet Maaike maar al te goed. Zo ervoeren collega’s haar in het verleden nog weleens als verlengstuk van het MT: “Uiteraard maakt het MT weleens keuzes waar gebruikers in eerste instantie niet zo blij mee zijn. Ik zie het dan als mijn taak om die keuzes voor de gebruikers zo makkelijk mogelijk in LEEF in te richten. Ik ben onderdeel van de gebruikersorganisatie en wil het werk voor iedereen zo soepel mogelijk laten verlopen.”

Een ander punt waar Maaike nog wel eens tegen aanloopt is dat ze (te) laat wordt aangehaakt bij beleidswijzigingen waarvoor ook een wijziging in LEEF nodig is. Daarvoor heeft ze inmiddels wel een oplossing gevonden: “Het gaat vooral om goed op de hoogte zijn en vanuit alle hoeken van de organisatie relevante informatie verzamelen. Daarom lees ik nu bijvoorbeeld altijd de MT-berichten. Zo weet ik wat er op organisatieniveau speelt en wat er eventueel aan gaat komen. Daarnaast praat ik veel bij met verschillende collega’s en keyusers. En op de werkvloer pik ik ook regelmatig signalen op. Allemaal waardevolle informatie die me helpt om deze verbindende rol te kunnen vervullen.”

De kracht van een superuser

De superuser zorgt vooral voor verbinding. Voor onderling begrip tussen de verschillende rollen rondom LEEF. Zodat iedereen zijn eigen werk zo soepel mogelijk kan uitvoeren. Daar ligt de kracht van een superuser. Misschien is het ook wel iets voor jullie organisatie? In het kader hieronder geeft Maaike nog een paar tips mee om voor de juiste superuser te kiezen. Op naar een werkomgeving waarin iedereen optimaal zijn werk met LEEF kan doen!

Tips van Maaike voor de rol van ‘superuser’
  1. Laat de superuser onderdeel zijn van de uitvoeringsorganisatie. Ook door fysiek op de werkvloer aanwezig te zijn. En zorg tegelijkertijd voor korte lijnen met de ICT-afdeling. Dit zorgt ervoor dat je beide kanten van dichtbij meemaakt. Daardoor kun je signalen snel oppikken en actie ondernemen waar nodig.
  2. Kies voor een superuser die kennis heeft van werkprocessen én onderlinge verhoudingen binnen de afdeling. Het is tenslotte vooral een verbindende rol waarin het belangrijk is om verschillende belangen bij elkaar te brengen en te vertalen.
  3. Basiskennis van ICT helpt een superuser. Zo ken je de grote lijnen van wat er nodig is, maar kun je de details overlaten aan een expert. Je weet waar je het over hebt en kunt de ander dan ook goed briefen.

Onze klanten over LEEF

Gemeente Heerenveen dankzij pilot nu inzage in lopende zaken FUMO

FUMO

“Meer inzicht in onze lopende zaken zorgt voor een snellere en efficiëntere onderlinge communicatie. Bovendien geeft het opdrachtgevers meer inzicht in wat de FUMO zoal voor hen doet, wat de relatie verder versterkt.”

Benieuwd naar het hele verhaal?

LEEF als nieuwere versie

Gemeente Hardenberg

“LEEF is snel te leren voor zowel junior als meer senior gebruikers. Ook is het makkelijk in gebruik: minder schermen geeft een rustiger beeld en verkeerd klikken zorgt niet voor onnodige foutmeldingen, vastlopers of verdwalen.”

Benieuwd naar het hele verhaal?

5 vragen over LEEF en de implementatie

Gemeente Brummen

“Ondanks de vele wisselingen in onze organisatie wisten we precies wat er moest gebeuren, door het solide plan van aanpak dat Stadsbeheer schreef voor het implementatietraject.”

Benieuwd naar het hele verhaal?